Ponssen ensimmäinen sarjavalmistukseen otettu kone oli PAZ-kuormatraktori

1970-1979
Suomi, Karttula

Ponssen ensimmäinen sarjavalmistukseen otettu kone oli PAZ-kuormatraktori. PAZin tekeminen oli jo aloitettu, mutta kone oli vielä aivan alkutekijöissään, kun ensimmäiset koneeseen tutustujat ja ostajat, isä ja poika, Erkki ja Eero Vainikainen Karttulasta saapuivat tehtaalle.

Einari esitteli tulevan koneen tarkasti yksityiskohtia myöten, millainen siitä tulisi ja millainen se olisi käytössä. Esittely muutaman rautapalkin vierellä oli niin perusteellinen ja vakuuttava, että kaupasta sovittiin jo alustavasti. Kun Ponsse PAZ saatiin katsottua, mentiin Nissilään Vieremän pohjoispuolelle savottaan, missä Kauhasen Olli esitteli, miten protokone Dino kulki. Lunta oli lähes puolitoista metriä ja kuormat olivat isoja. Einari kehui uutta konetta ja katsojat, metsänomistaja Vilho Sahlström sekä Metsäliiton pomo Sauli Piispa¬nen heidän joukossaan, säestivät kuuluvasti, miten mahdoton kone oli kulkemaan.

Vainikaiset vakuuttuivat koneen ominaisuuksista ja kestävyydestä. Se oli sellainen kuin mitä Einari oli tehtaassa sen valmistuksen alkuvaiheessa esitellyt. Kaupat tehtiin. Kun ensimmäinen PAZ oli valmis ja kun sillä oltiin lähdössä koeajolle, konetta ulos ajettaessa Einari pisti ykkösen silmään, mutta kone lähtikin taaksepäin. Einarin ilme oli hämmästynyt ja katkerasti hän naurahti: ”Tässon jottae vikkoo, kun tämä ee mää sinne, minne käsketään.” Vika saatiin melko nopeasti korjatuksi.

Jaa tämä tarina