Kuhmon savotalla

Ennen 1970
Suomi, Kuhmo

Joulukuun lopulla 1961 Kuhmon taajamaa lähestyy Valmetin maataloustraktori perässään venäläinen vetävä peräkärry. Talvi pitää vahvaa otettaan ja tammikuulle käännyttäessä pakkasmittari painuu jo -30 asteeseen. Nuori koneyrittäjä Einari Vidgren on lähtenyt työkaverinsa ja naapurinsa Erkki Tarvaisen kanssa ensimmäiselle koneelliselle metsätyömaalle. Taakse on jäänyt edellisvuosien hevossavotat ja pikkuhiljaa koneet ovat valtaamassa savotat.

Nuorilla miehillä on tekemisen meininkiä – puuta kaatuu ja sahalle menee kuormia tasaiseen tahtiin. Vastoinkäymisten tahti on kuitenkin kova – milloin menee traktori rikki tai peräkärry leviää metsätielle, milloin pitää lähteä yön aikana hakemaan traktorilla varakärry 200 km:n päästä. Silti kova usko omaan tekemiseen ja velaksi ostetut koneet saavat miehet suoriutumaan töistään.
”Töihin oli hinku ja ensimmäiselle pidemmälle reissulle lähdettiin kaverin kanssa kaksistaan. Kuhmossa oli Metsähallituksella iso savotta ja sinne lähtivät Vieremän pojat ajomiehen pestiä kyselemään."
"Minä olin sillon vasta armeijasta päässyt. Meillä oli maataloustraktori ja siinä peräkärry. Kuhmossa ajettiin pölliä, joku tuommonen 18 kilometriä oli ajomatkaa kuorman purkupaikalle järvenjäälle. Siinä oli kortteeripaikka vieressä ja koko talvi ajettiin. Töitä paiskittiin kahdessa vuorossa – kun toinen ajoi, toinen lepäsi. Tienestiäkin tuli ihan mukavasti. Taksat maksettiin hevostaksana ja sillä tavalla hankki vähän paremmin. Myöhemmin taksat muuttuivat, kun huomattiin että koneella kerkiää paljon enemmän."

Jaa tämä tarina