Isältä pojalle ja pojanpojille

2010-2019
Suomi, Vieremä

Innokkaampaa metsäkoneen käyttäjän alkua saa etsiä. Antti Säisä olisi valmis vaikka heti töihin, mutta koulut ensin on Jukka-isän ja Tarja-äidin ajatus. Kuva: Annamaija Herola, Iisalmen Sanomat

Innokkaampaa metsäkoneen käyttäjän alkua saa etsiä. Antti Säisä olisi valmis vaikka heti töihin, mutta koulut ensin on Jukka-isän ja Tarja-äidin ajatus. Kuva: Annamaija Herola, Iisalmen Sanomat

Vuonna 1959 perustettu Kuljetusliike Eero Säisä Oy pyörähti vuosi sitten seitsemännelle kymmenennelle yrityksen toisen ja kolmannen sukupolven voimin. Nykyään yritystä pyörittävän perheen nuoret Antti (18), ukin kaimaEero (22) ja Jutta (24) ovat kaikki saaneet päätökseen logistiikka-alan opiskelut. Jutta valmistui logistiikkainsinööriksi Jyväskylästä, Eero ja Antti suorittivat logistiikka-alan tutkinnot Ylä-Savon ammattiopistossa.

Yritystä johtavan ja konepuolesta vastaavan Jukka-isän kaveriksi koneen siirrolle lähtee iltaisin useimmiten kodin ulkopuolella päivätöissä käyvä Jutta, Eeron vastuulla on puutavara-autojen toiminta. Antti on vuoden ensimmäisen puoliskon päätoimisesti Suomen valtion leivissä Kajaanin Hoikankankaalla pitäen viikonloppulomilla yllä tuntumaa pölliautoiluun ja puunkorjuuseen. Yrityksen taloushallintoa pyörittää Tarja-äiti.

Pienessä yrityksessä ei tunneta johtajia, on vain vastuunkantajia ja tekijöitä. Tulevaisuutta rakennetaan ja yhdessä mietitään mihin suuntaan ja millä toimintatavoilla edetään. Perheyrityksessä pienen ikänsä työskennellyt Jukka ja kokeneet kuljettajat siirtävät jo opittuja tietoja ja taitoja nuoremmille, uusi polvi tuo uusia ajatuksia ja toimintamalleja mukanaan. Niitä tarvitaan, jotta tulevaisuuden haasteisiin pystytään vastaamaan nykyaikaisilla, taloudellisesti kannattavilla hankinnoilla ja työskentelytavoilla.

Viimeisin puolivuotiskausi on ollut puunkorjuun- ja kuljetuksen osalta haasteellinen monelta kantilta. Globaalitalous tuli tällä kertaa lähelle savolaista puunkorjuuyritystä Keski-Euroopan ötökkäpuiden aiheuttamina markkinamuutoksina, ilmastonmuutos(ko) hämmensi talven korjuukelit jatkuvaksi syksyksi eivätkä alkuvuoden työmarkkinahäiriöt petranneet tilannetta työllistymisen ja työllistämisen osalta.

– Talvet ovat jäämässä erittäin lyhyiksi ja koneet seisovat huonojen kelien ja muiden syiden vuoksi liian pitkiä jaksoja. Tekijöitä joihin ei itse pystyy vaikuttamaan tuntuu kertyvän vuosi vuodelta enemmän, Jukka Säisä harmittelee.

Työn kausiluonteisuus ja äkilliset muutoksen työtilanteessa eivät myöskään helpota työntekijöiden saatavuutta ja pysyvyyttä.
– Jotta alalle saadaan uusia tekijöitä ja entiset pysymään näissä töissä, olisi ensiarvoisen tärkeää, että yrityksissä pystytään tarjoamaan säännöllistä työtä ilman äkillisiä lomautuksia tai pitkiä seisokkeja. Tähän toivosi koko metsätalouden toimintaketjun kiinnittävän jatkossa enemmän huomiota, pohtii tulevaisuudesta Eero.

Yrityksen pitkän historian aikana on voitu havaita, että Suomen metsäteollisuus toimii kestävällä pohjalla ja uusiutuvana raaka-aineena puu pystyy tarjoamaan monipuolisia, vastuullisia ratkaisuja tulevaisuuteen.
– Uskomme, luotamme ja omalta osaltamme teemme joka päivä töitä sen eteen, että puusta lähtee leipä tulevaisuudessakin, toteaa perhe Säisä yhteistuumin.

Jaa tämä tarina